Psorijaza i Aloe Vera primjena

psorijaza na koži

Pojava psorijaze se povezuje sa zdravljem probavnog sistema, pa promjene u ishrani prva je koju možemo poduzeti u kontroli bolesti. Istraživanja su pokazala kako se psorijaza češće javlja kod osoba s opstipacijom, sindromom iritabilnog crijeva, te poremećajem funkcije jetre kao glavnog detoksikacijskog organa. Usljed navedenih bolesti, narušena je crijevna mikroflora, napravi se disbalans dobrih i loših bakterija, što dovodi do imunološke reakcije i nastanak upalnog procesa, koji se u određenom trenutku usmjeri protiv vlastitog organizma, te kod predisponiranih pojedinaca dovodi do pojave psorijaze. Stres je jedan od najvećih uzroka psorijaze. Tu spadaju emotivni stres, različite infekcije, trudnoća i porod, nagle promjene okruženja i td.

Zahvaljujući Aloe Veri kao snažnom čistaču organizma, čišćenju crijeva i probavnog sistema, a s druge strane i sposobnosti hidratacije kože, aloe vera iznutra i izvana vrlo je učinkovita u liječenju simptoma psorijaze. Iznutra se koristi Aloe Vera gel, koji odlično čisti naš sistem za varenje, ali i cijelo tijelo od svih štetnih materija koje pojedemo, udišemo ili nam prodru u tijelo kroz kožu.

Aloe Vera gel daje obilje hranjivih materija. Time naše ćelije postaju čiste i site i vraćaju svoju normalnu funkciju. Aloe Vera gel čisti crijeva i tanko i debelo i crijevne resice, izbacuje metabolički otpad i potiče sve organe na regeneraciju. Nakupljanje otrova u organizmu utiče na zdravlje kože i nastaje bolest kože kao što je psorijaza. Aloe Vera eliminiše toksine i čisti naše tijelo (detox program Clean 9).

Dok lokalnom primjenom na koži, u vidu sprejeva (Aloe First) i krema (Aloe Propolis), omekšava, hidratizira i štiti epidermu.

Prvi rezultati su vidljivi već u prvim danima primjene ove kombinacije proizvoda.

Šta je psorijaza

Psorijaza je učestala hronična upalna bolest kože. Manifestuje se mrljama po koži izrazitih granica, koje mogu biti ružičaste ili sive boje sa srebrenom kožom koja se ljušti. Ove mrlje mogu imati i lokaliziranu hiperpigmentaciju. Može se pojaviti bilo gdje na koži, a najčešće zahvata vlasište glave, laktove, pregibe na udovima, te područje donjeg dijela leđa, a u nekim slučajevima zahvaćeni su i nokti.

Psorijaza je relativno česta, njome je pogođeno 1-2% ljudi. Može se dogoditi u bilo kojoj dobi, iako je vrlo rijetka u ranom djetinjstvu. Najčešće se pojavljuje kod ljudi izrazito blijede kože. Psorijazu karakteriziraju česte epizode recidiva (pogoršanja) i remisija (poboljšanja).

Psorijaza simptomi

Promjene se mogu pojaviti na samo nekoliko mjesta na koži, ali mogu biti zahvaćene i veće površine. Blagi oblik psorijaze može biti neugodan, dok teži oblici mogu biti bolni i mogu unakaziti i onesposobiti bolesnika. Najučestaliji znakovi i simptomi psorijaze su:

 • Crvena, zadebljana koža prekrivena srebrno bijelim, mekinjastim i suhim ljuskama, različitog oblika i veličine, oštro ograničena
 • Svrbež, žarenje, bolnost
 • Suha raspuknuta koža koja može krvariti
 • Promjene na vlasištu mogu biti nalik na seboroični dermatitis, pojavljuju se ljuske, ali nisu suhe već masnijeg izgleda
 • Ako zahvaća nokte- pojavljuju se tačkasta udubljenja ili brazde
 • Ako zahvaća zglobove – zglobovi su natečeni i ukočeni

Uglavnom svi tipovi psorijaze prolaze kroz cikluse: razbuktaju se tokom nekoliko sedmica ili mjeseci, a zatim se neko vrijeme smire ili potpuno povuku. Međutim, u većini slučajeva bolest se nakon nekog vremena vraća.

Da li je psorijaza prelazna

Psorijaza nije zarazna, ne možete je proširiti na druge dijelove tijela ili na druge ljude osobnim kontaktom.

Psorijaza i trudnoća

Psorijaza nije prepreka trudnoći i ne smanjuje plodnost kod žena. Većina žena primjećuje da se tokom trudnoće bolest lakše podnosi, a nakon poroda njen tok postaje ozbiljniji. Većina provedenih studija pokazuje da je psorijaza kod trudnica poprimila blaži tok. Razlozi poboljšanja stanja pacijenata s psorijazom tokom trudnoće su nepoznati, ali postoji nekoliko objašnjenja. Neki istraživači vjeruju da je razlog poboljšanja posljedica povećane razine estrogena i progesterona, te navode učinak ovih hormona na suzbijanje autoimunih odgovora kod psorijaze.

Drugi ističu pozitivnu ulogu kortizona. Činjenica je da kortizon ima protuupalni učinak, a pošto tokom trudnoće njegova razina u tijelu raste, pa upala uzrokovana psorijazom postaje manje izražena (kao kada koristimo kremu s kortizonom).

Međutim, žene s psorijazom se često boje zatrudnjeti. Postavljaju pitanja-hoće li bolest poremetiti razvoj djeteta, hoće li ga moći hraniti, hoće li trudnoća pogoršati tok psorijaze, da li će liječenje štetiti djetetu?

Prije svega, ako žena planira trudnoću, trebala bi unaprijed upozoriti dermatologa. Dermatolog tada može odlučiti koji način liječenja da provodi. Žene s psorijatičnim artritisom mogu osjetiti pojačanu bol u zglobovima tokom trudnoće zbog debljanja.

Mnoge žene oboljele od psorijaze strahuju da bi se njihova bolest mogla širiti i na njihovu djecu. Budući da psorijaza nije zarazna, možete sigurno dojiti i maziti dijete bez straha od prijenosa.

Međutim, moramo napomenuti da psorijaza može imati i genetsku predispoziciju, što može biti rizik za dijete, a i ne mora.

Psorijaza kod djece

Psorijaza kod djece je obilježena češćom pojavom po licu, pregibima i genitalnoj regiji. Iako rjeđa nego u odrasloj dobi psorijaza zauzima 4% svih dermatoza djece do šesnaeste godine života. Ukoliko nijedan roditelj nema psorijazu vjerovatnost da će dijete oboljeti iznosi 4%, ukoliko jedan roditelj ima psorijazu ta vrijednost iznosi 28%, dok 65% ukoliko oba roditelja imaju psorijazu. Osim genetskih faktora za nastanak bolesti odgovorni su i vanjski faktori. Psorijaza može nastati u bilo koje doba života, uključujući i kongenitalnu psorijazu, prisutnu već od rođenja.

Kod dojenčadi se očituje kao pelenski osip, oštro ograničenih rubova koji zahvaćaju i pregibe kože. Uz promjene u pelenskoj regiji mogu se pojaviti i žarišta na vlasištu, licu i trupu.

Kod starije djece obično počinje u vlasištu pojavom ljuskanja, a često i na licu, po trupu i ekstremitetima.

Nakon infekcije streptokoke ždrijela tipičan je nastanak malih žarišta po cijelom trupu i ekstremitetima, gutatni oblik, koji se najčešće javlja kod djece. Karakteristično je naglo pojavljivanje sitnih crvenih tačkica (suzolikog oblika) po trupu i udovima. Blaži oblici nastaju spontano i zauvijek, a teži zahtjevaju dugotrajno liječenje.

Liječenje psorijaze kod djece ovisi o težini bolesti, odnosno da li se radi o blagoj, umjerenoj i teškoj psorijazi. Iznimno je važno educirati roditelje i djecu o bolesti, jer je bolest hronična.

Psorijaza kože glave

Psorijaza vlasišta javlja se u obliku crvenih područja prekrivenih srebrno bijelim ljuskicama koje svrbe. Na kosi ili na ramenima primjećuju se ljuskice odumrle kože, posebno nakon češanja po glavi. 75% manifestacija lokalizirano je na vlasištu. Kao i kod ostalih vrsta ovo je također, autoimuna bolest zbog koje se stanice kože razmnožavaju brže, svakih 5 dana umjesto 28 dana normalnog ciklusa.

Pojava je povezana sa stresnim situacijama, infekcijama i bolestima, hormonalnom neravnotežom, koja smanjuje imunološku odbranu.

Psorijaza vlasišta prirodno liječenje

Psorijaza se, barem u najoštrijoj fazi, mora liječiti odgovarajućim farmakološkim terapijama koje određuje specijalist.

Međutim, razni prirodni biljni preparati za lokalnu primjenu poput masti, balzama, gelova vrše reepitelirajuću, protuupalnu, aseptičku i umirujuću funkciju na koži.

Aloe vera gel i pripravci na bazi ove biljke (Aloe First sprej, Aloe Gelly krema, Aloe propolis krema, tvrtke Forever Living), korisni su prirodni preparati za liječenje psorijaze vlasišta. Aloe vera gel oralno djeluje stimulirajuće na imunološki sistem, dok lokalnom primjenom na koži omekšava, hidratizira i štiti epidermu.

Psorijaza na laktovima

Psorijaza na laktovima jedna je od najčešće dijagnosticiranih hroničnih bolesti kože. Najčešće se razvija u srednjoj dobi. Uzroci psorijaze na laktovima su u ubrzanoj diobi stanica u površinskim slojevima kože. Stručnjaci povezuju niz faktora koji mogu uticati na razvoj ove bolesti:

 • Nepovoljna nasljednost u smislu psorijaze
 • Teške zarazne bolesti
 • Česti ili teški stres, neuroze, depresija
 • Imuni poremećaji
 • Poremećaji metaboličkih procesa i endokrinih bolesti
 • Traume i oštećenja na različitim slojevima kože

Faktori rizika ne moraju nužno predvidjeti psorijazu na laktovima, već samo podsjećaju da osoba može imati predispozicije za razvoj bolesti.

Znakovi psorijaze na laktovima uvijek karakteristični, homogena oborina, koje se stapaju u skupini, ružičasto-crvenkaste boje. Skupine osipa izražene su jasnim granicama nepravilnog oblika. Iznad, elementi imaju izraženu hrapavost uzrokovanu stvaranjem bjelkastih srebrnih pahuljica.

Istovremeno su pogođeni i desni i lijevi lakat.

Psorijaza na laktovima može biti komplicirana teškim putem, s razvojem psorijaze eritroderme, generalizirane pustularne psorijaze, psorijatičnog artritisa.

Psorijazni artritis je poraz zglobova s razvojem edema u njima, s pojavom boli i oštećenja mobilnosti.

Psorijaza liječenje prirodnim putem

Pojava psorijaze povezuje se sa problemima probavnog sistema, pa su promjene u ishrani jedna od prvih stvari koje možemo poduzeti u liječenju, odnosno kontroliranju bolesti.

Kako životni stil ima veliku ulogu u nastanku, razvoju i kontroli bolesti, duži periodi remisije mogu se postići prvenstveno kontroliranjem rizičnih faktora:

 • Prilagoditi režim ishrane- prednost dati kuhanoj hrani, smanjiti unos zasićenih masti i proteina, povećati unos biljne hrane, naročito svježe voće i povrće, te hranu bogatu dijetalnim vlaknima. Izbjegavati hranu bogatu jednostavnim šećerima, izbjegavati veće količine citrusnog voća, crvenog mesa, maslac, jaja, začinjenu i masnu hranu, kafu, alkohol.

Dodaci ishrani su također jako bitni , posebno beta karoten, vitamin E, selen, koenzim Q10, omega 3 masne kiseline, koji dokazano djeluju i kod težih oblika psorijaze.

 • Beta karoten, biljni pigment iz voća i povrća, potiče rast novih stanica u dubljim dijelovima kože i sluznice, a time ubrzava regeneraciju tkiva u kojem se koža ljušti.
 • Koenzim Q10 izrazito povoljno djeluje na kožu potičući sintezu kolagena i elastina, koji regeneriraju kožu i čine je elastičnom. Također, njegova bitna uloga očituje se u očuvanju vitamina E, glavnog antioksidansa staničnih memembrana, a u sinergiji rezultiraju pojačanom zaštitom zdravlja kože.
 • Omega 3 masne kiseline pospješuju zarastanje rana, mogu smanjiti svrbež, crvenilo i ljuskanje kože.
 • Aloe vera gel je još jedan jako bitan biljni preparat, dodatak ishrani kod psorijaze. Aloe vera se pokazala kao vrlo učinkovito sredstvo u liječenju simptoma psorijaze. Najčešće se koristi gel iz središta listova aloe. Ukoliko se koristi oralno, kao dodatak prehrani, djeluje stimulirajuće na imunološki sistem, a uz to snažan je čistač probavnog sistema i dovodi u balans crijevnu mikrofloru, djeluje prebiotski, antiseptički, antigljivično. Dok lokalnom primjenom u vidu krema (Aloe Propolis i Aloe Gelly krema), te sprejeva (Aloe First sprej), omekšava kožu, hidrtatizira, štiti epidermu, smanjuje svrbež, ljuskanje i potiču brže zacjeljenje.
 • Proizvode Forever Living kompanije, Aloe Vera gel i preparate na bazi aloe možete poručiti na našoj stranici, a za sve savjete i preporuke javite se na broj telefona 061 799 625 ili putem formulara:
Aloe Vera Gel